Hur hade ett inbrott drabbat er organisation?

Martin Liljenberg Blogg, Modern arbetsplats, Molninfrastruktur, Säkerhet och Efterlevnad

Som molntjänstexpert har vi hunnit vara med om många situationer där molnet verkligen gjort skillnad. Det är viktigt att applicera verkliga fall för att belysa styrkor och svagheter i systemen vi använder. I detta blogginlägg vill jag berätta om när vi själva råkade ut för inbrott på kontoret, hur påverkade det oss? Hur skulle er organisation klara samma situation?

Er data är det viktigaste ni har!

Lokaler och inventarier kan man försäkra och få ersättning för, det går att ersätta. Företagsspecifik data kan man däremot inte ersätta, är den förlorad så är den förlorad. Har företagshemligheter läckt ut så går det inte att hejda spridningen eller fullt ut bedöma den potentiella skadan som företaget åsamkats.

Inbrott hos WeSafe

Vi på WeSafe hade nyligen flyttat till nya lokaler, vi hade installerat oss och gjort rimliga åtgärder för att skydda vår egendom fysiskt.
Trots detta drabbades vi av inbrott en torsdagskväll för tre månader sedan. De tog sig in och stal 20 laptops tillhörande vår personal, när vi kom till kontoret nästa morgon stod vi inför det faktum att en stor del av vår personals datorer var stulna.

Normalt sett är den här typen av inbrott förödande för företaget som drabbas. Desktops och laptops hade stulits och eventuellt lokala servar, brandväggar med mera.
Detta är för de flesta organisationer en katastrofal situation och faktiskt så katastrofal att det finns stora risker för företagets överlevnad. Datan som låg på datorerna är försvunnen, möjligtvis fanns det en backup så man kan rädda datan, men i många fall inte. Datan är också på vift, hemligheter har röjts,
vad har försvunnit?

Kreditkortshandlingar?
Inloggningar?
Känslig personaldata?
Ledningsdata?
Kunddata?

Riskerna och överblicken kring skadorna är svåra att förstå. Hur otroligt det än låter så har en hel del organisationer bara backuper lokalt. Om även de försvann så är organisationen i en väldig prekär situation.
I en traditionell miljö drabbas man som organisation mångfalt, dels genom förlorad data och dels genom det faktum att man inte vet hur den förlorade datan kan skada personalen, företaget eller dess kunder. Vi belyser i detta inlägg riskerna vid inbrott men samma situation kan uppstå vid exempelvis brand eller vattenläcka.
En annan aspekt är produktionsbortfallet som man drabbas av innan organisationen är operationell och produktiv igen, normalt sett dagar eller veckor beroende på hur väl förberedd man är. Har man en miljö där servrar finns på plats lokalt så kommer kostnaderna vara väldigt stora.

På under tre timmar var hela företaget fullt operationellt igen! Dessutom helt utan förlust av daga. Peter Fritzon - VD, WeSafe
Molnet ger dig möjligheter

Det går att hindra detta, det går att skydda det viktigaste man som företag har. I vårt fall var hela vår produktion igång och produktiv igen inom tre timmar utan någon förlorad data eller dataspridning.
Våra servar ligger i molnet så de drabbades inte, våra klientdatorer är medlemmar i en molnbaserad domän miljö så den drabbas inte. Datan är skyddad med lokal kryptering och lagras i molnet så ingen data gick förlorad.
Vi kunde också arbeta på reservdatorer under tiden nya införskaffades utan att behöva lägga tid på konfiguration.
På tre timmar var hela vårt företag uppe och producerade igen med minimal impakt för våra kunder. Hur hade samma scenario sett ut för er? Är ni skyddade? Molnet ger er kraftfulla möjligheter att skydda er gentemot fysiska hot.

Share this Post
Image
Läs fler bloggposter
Skrivet av

Martin Liljenberg

Affärsutveckling, 040 – 626 75 03, martinliljenberg@wesafe.se, LinkedIn

Läs fler bloggposter