Konkreta tips på hur du håller dig uppdaterad om det senaste inom Microsoft 365

Robert Veberg Blogg, Modern arbetsplats, Molninfrastruktur, Säkerhet och Efterlevnad

Microsofts molnplattform utvecklas kontinuerligt med programuppdateringar och ny funktionalitet. Modellen banar väg för att hitta nya, spännande lösningar för att förbättra och strömlinjeforma ditt företags processer, men att hänga med i vad som händer i Microsofts ekosystem kan samtidigt vara en utmaning. I den här artikeln tipsar vi om vad du kan göra för att hålla dig uppdaterad.

Vikten av att hålla sig uppdaterad

Historiskt sett har stora och omfattande Microsoft-uppdateringar släppts varje månad, varje år eller ännu mer sällan. I och med flytten till molnet har det förändrats. Idag rullas nya funktioner och förbättringar ut så fort de är klara och färdigtestade. Om du har ansvar för Microsoft 365-plattformen på företaget och vill hänga med i svängarna finns det goda möjligheter att ta del av nyheter och implementera dem i verksamheten så fort de finns tillgängliga. Även om man inte önskar vara först på bollen finns det mycket att vinna på att hålla sig uppdaterad för att inte riskera att gå miste om värdefull funktionalitet eller i värsta fall halka efter.

Ingen kan hålla sig uppdaterad på alla områden

För att kunna dra full nytta av Microsoft 365 bör du ha ett öppet sinne och vara öppen för att hitta nya arbetssätt, men du behöver också vara medveten om att du inte behöver aktivera alla nya funktioner som släpps. Att hålla sig uppdaterad handlar lika mycket om att känna till vilka alternativ och vilka möjligheter som finns, både inom de appar du använder och inom de du för tillfället inte använder.

För att kontinuerligt ta del av vad som händer på Microsofts plattformar finns många bra källor till information - men det går inte att hålla koll på allt. Rannsaka er själva och skapa en roadmap för organisationen. Vad saknar ni och vad behöver ni för att komma vidare? Är det kommunikation ni ska arbeta med nu eller är det processer? Vad har ni för andra tjänster och verktyg idag som kanske borde bytas ut till motsvarande i Microsofts molnmiljö? När arbetet är klart vet du bättre vilka nyheter du ska följa mer noggrant.

Konkreta tips på hur du kan hålla dig uppdaterad:

Microsofts officiella roadmap

Ett bra sätt att hålla sig uppdaterad är att hålla koll på Microsofts officiella roadmap. Här kan du tydligt se vilka funktioner som har lanserats, vilka som är på gång, vilka som är under utveckling och vilka som har avvecklats. När en uppdatering närmar sig release kommer du även att meddelas om detta när du loggar in på Office.com eller besöker meddelandecentret för Office 365. Genom att hålla koll på Microsofts roadmap kan du planera för din organisations utveckling och ta beslut utifrån vad som presenteras.

Microsofts kanaler i sociala medier

Microsoft har flera Youtube-kanaler kopplade till sina olika tjänster. För administratörer och mer avancerade användare rekommenderas Microsoft Mechanics där experter går igenom nya funktioner på djupet. En annan källa till information är Twitter där många appar och tjänster har egna konton. Följ dem du är intresserad av!

Microsoft TechNet

Internetforum är ett utmärkt sätt att utbilda sig och byta kunskaper med andra användare. Här vill vi gärna slå ett slag för Microsoft Technet som riktar sig till professionella användare.

Influencers och bloggar

Ett alternativ till de Officiella Microsoft-kanalerna är de influencers som finns och deras bloggar och hemsidor. De är ofta bra på att förklara hur de nya funktionerna kan användas i praktiken. Ett bra ställe att börja på är WeSafe Tips & Trix där vi kontinuerligt lägger upp enkla tips och tricks som vi fångat upp och som vi anser är värda att sprida.

Riktade versioner

Om du vill testa de senaste funktionerna kan du anmäla dig själv eller utvalda personer i din organisation för att ta del av kommande uppdateringar innan de släpps till allmänheten. Riktade versioner är ett bra sätt att bekanta sig med nya funktioner innan de rullas ut på allvar. Ett bra tips är att dela upp ansvaret på olika personer internt utifrån vilka appar de jobbar med. Inställningen görs i administratörscentret för Microsoft 365.

Ta hjälp av din IT-partner

Ett alternativ till att söka information själv är att välja en IT-partner som är driven och intresserad av att hitta nya lösningar. Det är trots allt din licens- och IT-partners uppgift att hålla sig uppdaterad om vad som händer på plattformen och filtrera ut de funktioner och tjänster som skulle kunna användas i din verksamhet. IT-leverantören ska kunna plattformen utan och innan, men bör också ha en förståelse för just din verksamhet och de utmaningar ni har. Ju närmare samarbete ni har desto mer nytta kommer du ha av din partner.

Ett generellt tips är att alltid utgå från vilken funktion du behöver eller vilken process du behöver effektivisera. Det kan till exempel röra sig om en tidskrävande process med många inblandade och mycket handpåläggning. Sedan är det upp till din IT-partner använda sin kunskap och sina erfarenheter för att hitta en lämplig lösning. I bästa fall finns verktygen redan där, redo att användas.

På WeSafe vet vi hur viktigt det är att förstå våra kunders behov och kunna översätta dem till funktioner som kan driva verksamheten framåt. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig att utnyttja dina Microsoft och Office 365-licenser till fullo? Kontakta oss här.

Share this Post
Image
Image
Läs fler bloggposter
Skrivet av

Robert Veberg

Konsultansvarig, 040-626 75 81, robertveberg@wesafe.se, LinkedIn


Kontakta oss
Läs våra kundcase