Molnet: Doppa inte tårna – hoppa i!
Du har säkert läst mängder av artiklar, blogginlägg och whitepapers med utgångspunkt i ”trygg och säker IT” eller ”IT som bara ska fungera”. Faktum är att vi idag kommit så långt att detta är hygienfaktorer – självklarheter som vi bör kunna förutsätta i vår IT-miljö. Om rätt teknik används finns alla förutsättningar för IT som både är säker och som hjälper dig att öka produktiviteten i din verksamhet. I och med att många processer kan automatiseras krävs dessutom mindre handpåläggning från dina anställda och färre konsulttimmar från dina leverantörer. Frågan blir därför: Om förutsättningarna finns där – varför är det inte så vår IT ser ut?
Gynnas din IT-leverantör av din digitala transformation?
Samarbetar du med en traditionell IT-leverantör, som i första hand inte tillhandahåller och förespråkar molntjänster, utan snarare on-premise- eller hybridlösningar, kommer det bli svårt att uppnå det idealscenario som beskrivs ovan. Ofta har dessa traditionella IT-leverantörer egna datacenter som de är ekonomiskt beroende av att ha kvar på grund av de investeringar de gjort i dem. Dessutom vilar hela grunden till deras affär i att de kan debitera timmar för IT som kräver mycket handpåläggning. Övergången till molnet gynnar dem helt enkelt inte.
Många företag har idag visserligen tillgång till olika molnbaserade produktivitetsverktyg genom Office 365 – SharePoint, Teams och så vidare. Däremot har de ofta inte flyttat klienthanteringen från ett lokalt AD till molnet. Övergången till molnet sker istället ofta i successioner – ett enskilt projekt för att flytta mejlen, ett för att komma igång och arbeta i Teams, ett för dina filer och så vidare. Men har du kvar din gamla filserver och ditt lokala AD hänger inte tjänsterna ihop – ändringar du gör slår inte igenom överallt och nyttan med molntjänsterna går om intet. Du adderar helt enkelt bara ytterligare en tjänst.
Börja med infrastrukturen
Orsaken till detta etappförfarande kan troligtvis härledas till att man ser olika tjänster inom Office och Microsoft 365 som separata produkter, istället för delar av en helhet. För att du ska få ut maximal nytta måste du helt byta synsätt och betrakta det som ett ekosystem av tjänster. Du måste även avsätta tid och budget för att det ska kunna ske på ett välplanerat sätt. Istället för att lägga tid på att komma igång ”litegrann” kan det vara idé att lägga mer tid på att fundera och planera vad man vill få ut av molntjänsterna och sedan satsa på att göra hela övergången i ett svep.
En annan orsak är att den förbättrade produktivitet du får ut av att exempelvis börja arbeta i Teams är en verksamhetsnära insats som är enkel att räkna hem. Därför börjar man gärna i den änden och med en sak i taget. Men infrastrukturen är fundamental för att insatserna ska få den effekt du vill få ut av dem. Det blir som att försöka möblera ett rum utan att först ha byggt grunden på huset.
I ett idealscenario för din övergång till molnet gör du de infrastrukturella förändringarna först. Det vill säga, du färdigställer din molnidentitet genom att flytta över grundtjänster som e-post, identitetshantering, Office 365, avetablering av filservrar som ersätts av molnlagring. När allt väl finns på din molnplattform kan du börja arbeta med de produktivitetshöjande åtgärderna.
Ju längre du väntar, desto dyrare blir det
Tekniken som nu ligger för våra fötter har hittills varit tillgänglig för företag i större storleksordning, men alltför dyr för mindre och medelstora bolag. Nu görs den tillgänglig för alla. Alltfler börjar förstå nyttan med den – funktionerna blir bättre, säkerheten stärks och du kan automatisera utrullningen av program.
Utvecklingen går idag så fort att det krävs mer planering för användandet av de nya verktyg som ständigt tillkommer. Eftersom din molnlösning praktiskt taget inte kräver någon managering kan din IT-avdelning förflytta fokus från drift till verksamhetsutveckling. Deras roll kommer i högre grad att handla om att rätt verktyg och tjänster kommer till användning i verksamheten.
Alla företag kommer att genomgå den här övergången förr eller senare och gör du det inte snart hamnar du snabbt i bakvattnet och dessutom blir din IT dyrare. Om du går över till molnet men samtidigt behåller och underhåller all din traditionella IT-infrastruktur adderar du ju egentligen bara kostnader. Istället för att din IT-miljö förblir en egen ö, så delar du samma molnplattformslösningar som miljontals andra användare. På så sätt kan dra nytta av teknisk utveckling i en takt som du aldrig hade kunnat uppnå i en traditionell miljö.
Så doppa inte bara tårna, ta steget fullt ut och hoppa i – vi ser till att du landar mjukt i molnet!
Vill du veta mer om hur vi på WeSafe kan hjälpa dig i övergången till molnet? Kontakta oss så kan vi talas vid!