7 enkla säkerhetsåtgärder för att skydda dig mot attacker med Microsoft 365

Martin Liljenberg Blogg, Säkerhet och Efterlevnad

Varje år utsätts 55 procent av alla små och medelstora företag för intrångsförsök. Varje dag upptäcks det en miljon nya cyberhot. I den här artikeln ger vi dig 7 tips på hur du med enkla medel kan använda de inbyggda funktionerna i Microsoft 365 för att höja din säkerhet. Verktygen ingår redan i din licens. Allt du behöver göra är att använda dem.

Varje dag läser vi om nya cyberhot och attacker som kostar företag stora pengar. I motsats till vad många tror är det inte bara storföretagen som utsätts. Faktum är att 43 procent av alla cyberattacker riktar in sig på företag med färre än 300 anställda, vilka motsvarar 95 procent av världens företag.

För att kunna värja dig mot dessa attacker behöver du bygga upp ett så bra skydd som möjligt, men det betyder inte att du behöver lägga stora pengar på säkerhetslösningar. Genom din Microsoft 365-licens har du tillgång till flera verktyg som kan höja din säkerhetsnivå avsevärt. Eftersom du redan har tillgång till alla verktyg kommer det inte att kosta dig en krona.

Här är 7 tips på vad du kan göra för att höja din säkerhet redan idag.

  1. Kontrollera ditt Secure Score

Secure Score är Microsofts centraliserade säkerhetsverktyg. Secure Score undersöker ditt företags IT-miljö för att kartlägga vilka riskområden som finns och ger dig rekommendationer om hur du kan förbättra din säkerhet. Utvärderingen sker genom en poängskala och ger dig information om hur du ligger till säkerhetsmässigt i jämförelse med andra företag med liknande miljö.

  1. Aktivera multifaktorautentisering

Undersökningar visar att 90 procent av alla lösenord kan knäckas på mindre än sex timmar och att två av tre använder samma lösenord på jobbet som hemma. Inte undra på att 81 procent av alla intrång kan knytas till svaga eller stulna lösenord! Att aktivera multifaktorautentisering är inte bara en av de viktigaste åtgärderna utan också en av de enklaste. Genom att komplettera lösenordet med ännu en autentiseringsmetod kan 99,99 procent av alla attacker förebyggas.

  1. Använd enhetshantering för mobila enheter

Dagens användare förväntar sig att kunna jobba var som helst och när som helst. Att man ska kunna komma åt företagsdata via den egna enheten är i många fall en självklarhet. För att anpassa dig till det nya arbetslivet behöver du hitta en bra balans mellan produktivitet och säkerhet. Genom att använda enhetshanteringen för mobila enheter som finns inbyggd i Microsoft 365 kan du se till att telefoner och surfplattor är skyddade med pinkod. Om en enhet skulle tappas bort eller bli stulen kan du fjärradera den.

  1. Skapa ett separat administrationskonto

Är du systemadministratör är sannolikheten stor att hackarna angriper dig först. Ett bra tips är därför att skapa ett separat användarkonto med ett eget lösenord som du bara använder när du behöver ha dina administratörsrättigheter.

  1. Blockera misstänkta filtyper

Det allra bästa är naturligtvis att inte klicka på de där farliga länkarna och att inte ladda ner de där bilagorna som visar sig innehålla skadlig kod, men för eller senare kommer någon att göra det. I Microsoft 365 finns ett inbyggt verktyg som skyddar användarens e-post genom att kontrollera länkar och bifogade filer och blockera potentiella hot.

  1. Spara dina filer i OneDrive

Spara dina filer där de är som säkrast, det vill säga i molnet. Om ni har företagets filer sparade på OneDrive kan de enkelt återställas om de skulle bli påverkade av en attack.

  1. Blockera möjligheten till automatisk vidarefordring av e-post

Det är inte ovanligt att hackare som kommer åt ett användarkonto vidarebefordrar e-posten till ett externt konto i väntan på rätt ögonblick för att slå till. Genom att blockera funktionen kan du hindra dem.

Inbyggd säkerhet i Microsoft 365
En förutsättning för att du ska kunna följa våra råd är att du använder Microsoft 365 och att använda Microsoft 365 är faktiskt ett råd i sig. Efter att i årtionden arbetat med att lösa de problem som många företag ställs inför har Microsoft byggt upp ett industriledande skydd som arbetar proaktivt för att känna igen och stoppa olika typer av intrångsförsök. Microsofts Intelligent Security upptäcker nya attacker varje sekund och flera miljoner gånger om dagen.
Utbilda dina anställda

Förra året utsattes 55 procent av alla små och medelstora företag för cyberattacker och den genomsnittliga kostnaden för dessa attacker är 80 000 dollar. Hälften av dessa attacker kunde ske på grund av den mänskliga faktorn. Till syvende och sist kan ingen mjukvara hindra attacker lika effektivt som en arbetsstyrka som är tränad att upptäcka och stoppa hot, så slutligen vill vi slå ett slag för att arbeta med säkerhetskulturen på ditt företag och utbilda användarna. Ibland kommer det ändå att gå fel, men med de inbyggda funktionerna i Microsoft 365 som skyddsnät kan du förhoppningsvis sova gott om natten ändå.

Vill du veta mer om hur du med enkla medel kan stärka säkerheten på ditt företag? Här har vi samlat ett antal filmer som på ett kul och pedagogiskt sätt ger dig ännu fler tips. Du kan också boka en kostnadsfri säkerhetsanalys på WeSafe.se/SecurityCheck.

Share this Post




Image
Image
Läs fler bloggposter
Skrivet av

Martin Liljenberg

Affärsutveckling, 040 – 626 75 03, martinliljenberg@wesafe.se, LinkedIn


Kontakta oss
Läs våra kundcase